Харків. 4 січня. УНІАН. Захисник екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, народний депутат Сергій Власенко передав своїй підзахисній, яка перебуває в стаціонарі Центральної клінічної лікарні «Укрзалізниці» в Харкові, побутовий радіаційний дозиметр.

Як сказав у коментарі кореспондентові УНІАН сам С.Власенко, дозиметр виробництва львівського заводу він із рук у руки передав Ю.Тимошенко сьогодні близько 15.00.

За його словами, під час передачі був присутній начальник Качанівської виправної колонії Ігор Колпащиков.

Відео дня

Водночас С.Власенко зауважив, що протягом майже години йому відмовляли в передачі дозиметра, посилаючись на Закон України «Про метрологію та метрологічну діяльність».

«При цьому 40 хвилин ми знаходилися в дискусії з одним товаришем, який гордо говорив, що йому потрібен ще якийсь сертифікат повірки на це. Людина послалася на закон про метрологію. Я відкрив йому закон про метрологію і сказав, що стаття №2 говорить на те, що він поширюється тільки на українські установи та організації, центральні органи виконавчої влади, місцеві органи влади і на фізичних осіб-суб’єктів підприємницької діяльності. А я передаю фізичній особі. Тобто на фізичну особу цей закон взагалі не поширюється», - наголосив С.Власенко.

Захисник зазначив, що йому під відповідний акт повернули два дозиметри, вилучені раніше в Ю.Тимошенко під час обшуку. За словами С.Власенка, саме ці дозиметри вчора, 3 січня, пенітенціарна служба повернула Ю.Тимошенко.

Як повідомляв УНІАН, 13 вересня 2012 р. у палаті ЦКЛ «Укрзалізниці» в Харкові, де утримується Ю.Тимошенко, провели обшук та вилучили зі «схову» два радіаційні дозиметри.

Ю.Тимошенко звернулася до адміністрації Качанівської виправної колонії із заявою, у якій вимагала повернути їй вилучені під час обшуку в палаті дозиметри. Вона заявила, що конфісковані в неї прилади чотири рази показували суттєве перевищення норм радіаційного фону в лікарняній палаті.

3 січня 2013 року на сайті Державної пенітенціарної служби з’явилося повідомлення про те, що керівництво Качанівської виправної колонії дозволило передати Ю.Тимошенко прилад (заводського виготовлення) контролю радіаційного фону.

У відповідь С.Власенко заявив, що готовий передати радіаційний дозиметр своїй підзахисній тільки особисто з рук у руки. «Юлія Володимирівна вимагала, щоб передача здійснювалася за присутності співробітників пенітенціарної служби, але, умовно кажучи, з рук у руки, тому що це такий прилад, у який за півдня, поки передається передача, можна вмонтувати все, що завгодно. І це тоді не матиме ніякого сенсу. Від захисників особисто їй, але в присутності працівників пенітенціарної служби - ми це готові робити», - сказав С.Власенко.

Сьогодні, 4 січня, на сайті ДПтСУ з’явилася інформація, що 3 січня відомство передало Ю.Тимошенко радіаційний дозиметр.