Харків. 22 січня. УНІАН. В Інституті Уповноваженого Верховної Ради з прав людини запевняють, що в палаті харківської клініки «Укрзалізниці», де перебуває екс-прем’єр Юлія Тимошенко, ведеться спостереження лише із 3 відеокамер, і жодної відеокамери немає у місцях, пристосованих для інтимних процедур.

Валерія Лутковська

Як передає кореспондент УНІАН, про це сьогодні на брифінгу в Києві заявив представник Омбудсмена з питань реалізації провадження національного превентивного механізму Юрій Белоусов, коментуючи результати вчорашнього візиту Уповноваженого Валерії Лутковської до лікарні.

Відео дня

За словами Ю.Белоусова, представники Омбудсмена нарахували 9 камер відеоспостереження. З них 3, які належать до компетенції Державної пенітенціарної служби, розташовані безпосередньо у лікарняній палаті, решта 6, які підпорядковані МВС, - у коридорі на постах охорони.

Також Ю.Белоусов зазначив, що представники Уповноваженого ВР витребували вибірково 15 відомостей, у яких ідеться про забезпечення охорони, і з’ясували, що охорону палати, в якій утримується Ю.Тимошенко ще з однією жінкою, здійснюють 5 осіб, з яких двоє - чоловіки (начальник варти і черговий), троє - жінки, одна з яких перебуває безпосередньо в палаті, інша - біля монітора, на який виводиться зображення з відеокамер, встановлених у палаті.

При цьому, за словами Ю.Белоусова, на даний час діє наказ Пенітенціарної служби, прийнятий у 2003 році, яким передбачено наявність охорони в палаті лікарні, де утримується засуджений.

У свою чергу В.Лутковська підкреслила: «Жодна з камер не може зачепити зону інтимної сфери. Жодна з камер ні в туалеті, ні в душі не розташована».

За її словами, під час проведення медичних маніпуляцій у палаті всі відеокамери закриваються спеціальними чохлами, про що складається відповідний акт, у якому вказується час перекриття зображення та час його відновлення.

Також В.Лутковська спростувала твердження окремих політиків про те, що будь-хто може потрапити на 9-й поверх лікарні, де знаходиться палата Ю.Тимошенко, через запасний вихід.

«Заяви, що будь-хто може проходити на 9-й поверх через запасний вихід, не відповідають дійсності взагалі», - сказала В.Лутковська, додавши, що двері зачинені.

Вона також повідомила, що впродовж усього часу перебування в харківській лікарні Ю.Тимошенко здійснила 8 короткострокових зустрічей та одну довготривалу, а також 25 телефонних розмов.

Фото УНІАН